1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Fix for the black screen DC problem

Discussion in 'Feedback' started by Darius, May 21, 2016.

  1. Darius
    Offline

    Darius Well-Known Member

    Joined:
    Jun 22, 2015
    Messages:
    64
    Likes Received:
    23
    Gender:
    Male
    Country Flag:
    IGN:
    ItsKleenex
    Level:
    150
    Guild:
    Arcady
    Hey guys,

    After exploring what might cause this problem I found the cause of this issue.

    Step 1: Locate your mapleroyals.exe file, right click it and press "Properties"
    Step 2: Select the "Compatibility" Tab
    Step 3: You will notice compatibility for mapleroyals.exe is set to "windows 98/me" along with the fact that the compatibility mode is enabled
    Step 4: You will notice that you cannot change those properties as they are greyed out. Select "Change settings for all users"
    Step 5: Untick "run this program in compatibility mode for :", once you've done that go ahead and tix the box "Run as Administrator"
    Step 6: Apply all settings and run mapleroyals.

    You should now experience faster loading times and less weird framedrops in case you experienced those related issues aswell.

    Happy mapling~
     
    Sila, MsKate, Hokshi and 5 others like this.
  2. Dequanacus
    Offline

    Dequanacus Well-Known Member

    Joined:
    Mar 22, 2015
    Messages:
    49
    Likes Received:
    19
    Gender:
    Male
    Country Flag:
    IGN:
    Clavicus
    Guild:
    N/A
    What is your normal OS? I run on windows 98 to fix the "incorrect parameters" issue.
     
  3. Darius
    Offline

    Darius Well-Known Member

    Joined:
    Jun 22, 2015
    Messages:
    64
    Likes Received:
    23
    Gender:
    Male
    Country Flag:
    IGN:
    ItsKleenex
    Level:
    150
    Guild:
    Arcady
    My OS is windows 10, and yes by disabling this you will get the occasional incorrect parameter errors again, a simple way to avoid this error is to move your mouse cursor all the way to the top left corner of your screen.
    windows 98/ME settings somehow create more memory leaks causing you to DC (think of the DC in zakum when you dont change your graphics)
     
    Last edited: May 22, 2016
    Dequanacus likes this.
  4. Dequanacus
    Offline

    Dequanacus Well-Known Member

    Joined:
    Mar 22, 2015
    Messages:
    49
    Likes Received:
    19
    Gender:
    Male
    Country Flag:
    IGN:
    Clavicus
    Guild:
    N/A
    Sounds like a bit of an odd solution, isn't doing much for me.
     
  5. Darius
    Offline

    Darius Well-Known Member

    Joined:
    Jun 22, 2015
    Messages:
    64
    Likes Received:
    23
    Gender:
    Male
    Country Flag:
    IGN:
    ItsKleenex
    Level:
    150
    Guild:
    Arcady
    It does seem to work for me that way, either way I do not know how to properly get rid of the error without adjusting the compatibility mode , however I do know how to get rid of these black screen DC's. I had several people try it , they confirmed it worked.
     
  6. Dequanacus
    Offline

    Dequanacus Well-Known Member

    Joined:
    Mar 22, 2015
    Messages:
    49
    Likes Received:
    19
    Gender:
    Male
    Country Flag:
    IGN:
    Clavicus
    Guild:
    N/A
    I don't doubt that your fix for the black screen issue works, I just wish I had a way of utilizing it.
     
  7. Matt
    Offline

    Matt Administrator

    Joined:
    May 8, 2013
    Messages:
    7,960
    Likes Received:
    8,293
    Gender:
    Male
    Location:
    Scotland
    Country Flag:
    IGN:
    Matt
    Level:
    200
    Guild:
    Staff
    What is the black screen d/c issue? At what point does this occur?
     
  8. Darius
    Offline

    Darius Well-Known Member

    Joined:
    Jun 22, 2015
    Messages:
    64
    Likes Received:
    23
    Gender:
    Male
    Country Flag:
    IGN:
    ItsKleenex
    Level:
    150
    Guild:
    Arcady
    Ever since the anniversary update my mapleroyals client was experiencing frequent memory leaks;

    -Frequent blank render boxes when you expand the chat bar causing a black screen crash seconds later.
    -Serious GFX bugs comparable to zakum when you dont change your graphics on a very frequent interval, usually resulting in a few minutes gameplay before a CTD
    -Crashes at bosses where you did not need to change GFX in order to not crash.
    -A general laggy client.
    -Cirtain effects would not finish the full animation , which can go unnoticed if you are not paying attention.
    -Usually 1-8 mins of gameplay after experiencing a random black screen - CTD, usually happens in crowded areas

    This problem was fixed for me and for several others by disabling the compatibility mode.
     
    rustygreen and Dimitri like this.
  9. Dequanacus
    Offline

    Dequanacus Well-Known Member

    Joined:
    Mar 22, 2015
    Messages:
    49
    Likes Received:
    19
    Gender:
    Male
    Country Flag:
    IGN:
    Clavicus
    Guild:
    N/A
    For me, I've attempted 2 Krexels and 2 Zakums since the patch and these are the points in which I had a black screen
    Zak1: Crashed as soon as the model began phasing in after an eye was dropped, no GFX changes were made during this attempt
    Zak2: Changed GFX around every 30 seconds - 1 minute DCed while all eight arms were up after around 2-3 minutes of attacking
    Krexel1: No issues after 20ish minutes of attacking left eye, dced while GFX on left eye death
    Krexel2: No issues again. Gfx'd on entry and around 5% of left eye health, dced on left eye death

    I have seen other party members drop out at the same time as I, so it does seem particular in when it happens, but I still do not understand what is causing it. I have been unable to utilize the fix offered by Darius as my MS only runs in compatibility with windows 98, and have seen another poster in the shoutbox experience my same issues while playing on windows 8 with compatibility for windows 98. While I was able to further my progress by using GFX more often than usual, I can't say for certain if it correlates given that nobody else dc'ed when Zak was summoned during my second attempt. I assume that nobody would gfx at that time so I'd have assumed that if GFX was the solution, someone would drop out. Given that I eventually dced in that run at a point where no phase transition occurred, it becomes even less likely to me that GFX was preventing it. As for Krexel, GFX did nothing.
     
  10. antalyaboy07
    Offline

    antalyaboy07 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 2, 2015
    Messages:
    53
    Likes Received:
    16
    Gender:
    Male
    Country Flag:
    IGN:
    CaptainLuffy
    Guild:
    oblivion
    hey darius I LOVE U MAN MARRY ME
    it worked for me deactivated the compability mode and now it has no graphical freezes any more can finally play again
     
  11. Dequanacus
    Offline

    Dequanacus Well-Known Member

    Joined:
    Mar 22, 2015
    Messages:
    49
    Likes Received:
    19
    Gender:
    Male
    Country Flag:
    IGN:
    Clavicus
    Guild:
    N/A
    It seems that by moving my cursor to the bottom right, I can run the game without compatibility enabled. I will update this post with more relevant information once I attempt a boss run.

    EDIT: It seems running without compatibility fixed the issue. I was able to run Zak with no problems whatsoever. A big sloppy thank you to Darius for posting this fix as fast as he did.
     
    Last edited: May 22, 2016
    antalyaboy07 likes this.
  12. antalyaboy07
    Offline

    antalyaboy07 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 2, 2015
    Messages:
    53
    Likes Received:
    16
    Gender:
    Male
    Country Flag:
    IGN:
    CaptainLuffy
    Guild:
    oblivion
    same run krex and zak today without any issues all fine, deactivating the compability mode solves it
     
  13. Darius
    Offline

    Darius Well-Known Member

    Joined:
    Jun 22, 2015
    Messages:
    64
    Likes Received:
    23
    Gender:
    Male
    Country Flag:
    IGN:
    ItsKleenex
    Level:
    150
    Guild:
    Arcady
    Been running this for 3 days now, not a single problem either. Glad it worked for you too :)
     
    antalyaboy07 likes this.
  14. Dominican
    Offline

    Dominican Donator

    Joined:
    Mar 23, 2016
    Messages:
    69
    Likes Received:
    30
    Gender:
    Male
    Location:
    Boston
    Country Flag:
    IGN:
    Dominican
    Level:
    190
    Guild:
    Varsity
    Mine seems to be a different issue, after being online (let's say I go to temple of time for example), after like a 2 minute period of killing monsters, everything starts to move in a slower motion and gets slower, as if I were lagging but it's like the game was set in a super slow motion to the point I really can't do anything, but if someone is there with me they see me fine o_O, any reason for this? I can provide a video if needed.
     
  15. antalyaboy07
    Offline

    antalyaboy07 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 2, 2015
    Messages:
    53
    Likes Received:
    16
    Gender:
    Male
    Country Flag:
    IGN:
    CaptainLuffy
    Guild:
    oblivion
    did u do what he wrote at the beginnning (deactivate the combaility mode)
     
  16. Dominican
    Offline

    Dominican Donator

    Joined:
    Mar 23, 2016
    Messages:
    69
    Likes Received:
    30
    Gender:
    Male
    Location:
    Boston
    Country Flag:
    IGN:
    Dominican
    Level:
    190
    Guild:
    Varsity
    yes...
     
  17. voon9393
    Offline

    voon9393 Donator

    Joined:
    Jan 18, 2015
    Messages:
    123
    Likes Received:
    23
    Gender:
    Male
    Country Flag:
    IGN:
    StoryHeatnix
    Guild:
    Unity
    it doesn't work for me. I am quite desperate as I have to try to ~GM and pray that they rewrap me to HT everytimes. It is really tired especially when no GM online(maybe). I can only krex for these few days.
     
  18. Viperness
    Offline

    Viperness Well-Known Member

    Joined:
    Jun 25, 2015
    Messages:
    192
    Likes Received:
    89
    Gender:
    Male
    Location:
    Singapore
    Country Flag:
    IGN:
    XiaoViper
    Level:
    200
    Guild:
    Hogwarts
    I got it recently even with the above instructions stated which i disable compability. I did this settings a week ago. At first, it does works. But,recently, yesterday night and recently when i went to ht, it does simply come back(black screen dc) in ht.

    I also try different methods ie enable back and try different compability version but to no avail too.In addition, it seems zak and krex dont seems to be the problem but rather existing much on ht.

    The thing is I dont really think is the compability issues. There are in fact lot of people experienced this and did not report in forum accordingly. If it is the compability issues, before this patch, how come I did not experience this kind of situation before but rather after updating this patch(16 May 16)? Is rather annoying af to keep having this kind of situation happening again and again ... and what voon mentioned as above, unable to get rewrap of this kind of situation esp when no gm is on. been like a week or so since I have a successful ht run.

    Regards,
    Ray
     
    dustinlee0 and eugenekhor like this.
  19. Darius
    Offline

    Darius Well-Known Member

    Joined:
    Jun 22, 2015
    Messages:
    64
    Likes Received:
    23
    Gender:
    Male
    Country Flag:
    IGN:
    ItsKleenex
    Level:
    150
    Guild:
    Arcady
    This is a problem with windows/nvidia in general, the only way to currently ht without issues is running windows XP without compatibility mode. You still need to GFX after ht spawned though.
     
    Dimitri likes this.
  20. Viperness
    Offline

    Viperness Well-Known Member

    Joined:
    Jun 25, 2015
    Messages:
    192
    Likes Received:
    89
    Gender:
    Male
    Location:
    Singapore
    Country Flag:
    IGN:
    XiaoViper
    Level:
    200
    Guild:
    Hogwarts
    I do agree to a certain extent that it might be the problem of the windows/nvidia . But, to rule out all others but just this reason as the only cause of this black screen dc problem and a relatively 100% fixed despite following what you have mentioned, I feel it is just too simple to just sort of "close it-since i-have-found-the-fix", It just way more complicated than that. Matt the admin do have the same stand as well which he quote your suggestion solution in the other similar thread.

    (https://mapleroyals.com/forum/threa...error-message-when-bossing.67114/#post-346891)

    But, I like to applaud on what you did on the suggested solution,which indeed proven to have help on many people outside there. But, to people like me, voon and some others who still facing this solution, oh well, it seems like we have to look at exploring at other possible solution to try to solve it. And of course, to answer your possible doubts, I do gfx more than often than usual ever since this patch came in.

    Cheers,
    Ray
     
    Last edited: May 31, 2016

Share This Page